در حالی که فولادسازان غیر هماهنگ کشور یکصدا اعلام میکنند که طی چند ماه گذشته فروش بیلت صادراتی زیر 350 دلار/تن فوب نداشته اند، اما تجار هماهنگ در چین و کشورهای جنوب شرق آسیا از خرید محموله های بیلت ایران در قیمتهای 375 تا 380 دلار/تن سی اف آر خبر میدهند. با احتساب هزینه حمل و تعویض مدارک بین 33 تا 40 دلار (بسته به ترم تحویل) و سود معقول تاجر، به عدد 325 تا 330 دلار/تن فوب خواهیم رسید که اخیرا در یکی از مجلات خارجی هم منتشر شده بود و بازنشر آن در کانال کامودیتی دیده شد و نشان از افزایش شدید اختلاف میان بهای شمش ایران و سی آی اس دارد.
آمار گمرک نشان میدهد که طی دو ماه گذشته هر ماه حداقل دو کشتی سوپراماکس با ظرفیت نزدیک به 50 هزار تن بیلت از بندر امام خمینی به مقصد بنادر چین بارگیری شده است. البته فروشندگان این محموله ها از پذیرش چنین قیمتهایی امتناع میکنند و معتقدند که قیمتهای فروش آنها از حوالی 350 دلار/تن فوب پایین تر نبوده است.
اینکه چه توجیهی برای فروش صادراتی بیلت در چنین قیمتهایی وجود دارد خود جای سوال دارد، در حالیکه قیمت فروش داخلی شمش با نرخهای فعلی بورس کالا بالاتر از رقم صادراتی آن است و تقاضا نشان می دهد بازار تشنه عرضه است. این موضوع در افزایش خزنده قیمت شمش در بورس کالا طی چند هفته گذشته به خوبی نمایان شده است. راستی آزمایی کف عرضه فولادسازان در بازار داخلی نیز نشان می دهد که میزان عرضه طی 7 ماهه امسال از مقدار مجاز کمتر بوده و آنها از برنامه عرضه داخلی خود عقب هستند.
ارزان فروشی به خارجی ها از دیرباز محل دعوای خریداران داخلی و فولادسازان بوده است. عرضه فولاد با کیفیت ایرانی به خریداران خارجی با قیمتهای بسیار پایین تر از استانداردهای جهانی ابران را به ارزان فروشی متهم خواهد ساخت و جز فرصت سوزی دورنمایی را برای صنعت فولاد کشور متصور نیست. فولادسازان کشور طی چند ماه نشان دادند که قادرند حتی در شرایط تحریم با فولادسازان کشورهای همسایه رقابت کنند و اختلاف قیمت را از بیش از 40 دلار به کمتر از 5 دلار کاهش دهند. در صورت عقبگرد به شرایط قبلی خریداران خارجی قدرت چانه زنی بیشتری پیدا خواهند کرد این مسئله تاثیر منفی بر فروش کلیه فولادسازان کشور و ارزآوری این واحدها خواهد داشت. پسندیده است تا فولادسازان همگام با یکدیگر و بدون رقابت منفی جایگاه فولاد با کیفیت ایرانی را حفظ نموده و از ارزان فروشی در سایه پرهیز نمایند.
موجودی انبار تجار چینی در هفته گذشته با افت چشمگیری روبرو شده، در حالیکه موجودی انبار فولادسازان ثابت گزارش شده است. این امر نشان از ترس تجار از افت بیشتر قیمت ها داشته و بیان میکند که آنها فعلا در انتظار تحولات آتی بازار نشسته اند.