قیمت آهن و فولاد خام در بازارهای جهانی، همواره یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در تعیین قیمت آهن، فولاد و محصولات فولادی مانند قیمت میلگرد آجدار، نبشی و انواع ورقهای آهنی در بازار داخلی بوده است. بر همین اساس بررسی چشمانداز قیمت آهن و فولاد در بازارهای جهانی درک کاملی از فرصتهای مختلف سرمایهگذاری به فعالان داخلی این صنعت ارائه میدهد.
قیمت آهن و فولاد خام در بازارهای جهانی، همواره یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در تعیین قیمت آهن، فولاد و محصولات فولادی مانند قیمت میلگرد ، نبشی و انواع ورقهای آهنی در بازار داخلی بوده است. بر همین اساس بررسی چشمانداز قیمت آهن و فولاد در بازارهای جهانی درک کاملی از فرصتهای مختلف سرمایهگذاری به فعالان داخلی این صنعت ارائه میدهد.
در بازار غیرترمی، میزان عرضه و تقاضا یکی از مؤلفههایی است که در قیمت هر کالایی مانند فولاد تأثیرگذار است. براساس آمارها چشمانداز متزلزل بازار در سال ۲۰۲۲ منجر به کاهش تولید جهانی فولاد شده است. در مقابل انجمن جهانی فولاد پس از رشد ۷/۲ درصدی سال ۲۰۲۱، پیشبینی کرده است که تقاضای فولاد در سال ۲۰۲۲ با ۴/۰ درصد افزایش به ۱۸۴۰ میلیون تن و در سال ۲۰۲۳ با رشد ۲/۲ درصدی به ۱۸۸۱ میلیون تن برسد. در ادامه به بررسی این پیش بینی انجمن جهانی فولاد میپردازیم.
با فرض پایان محدودیتهای کرونایی در چین و ثبات تقاضای فولاد در بازار چین برای سال ۲۰۲۳، باید بگوییم که محرکهای اقتصادی اعمالشده درسال ۲۰۲۲ احتمالاً باعث رشد مثبت ولی اندک یکدرصدی تقاضای فولاد در چین میشود و آن را به ۹۶۱.۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ میرساند.
در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، اقتصادهای نوظهور به استثنای چین همچنان با چالشهای ناشی از بدترشدن عوامل جغرافیایی، جنگ اوکراین و افزایش محدودیتهای پولی ایالاتمتحده مواجه خواهند شد که پس از رشد ۷/۱۰ درصدی در سال ۲۰۲۱، منجر به رشد پایین ۵/۰ درصدی در سال ۲۰۲۲ و ۵/۴ درصدی در سال ۲۰۲۳ خواهد شد.
براساس گفتههای ماکسینو ودویا (رئیس کمیته اقتصاد جهانی فولاد) همهگیری مجدد کرونا و محدودیتهای ناشی از آن در چین، جنگ اوکراین، تورم و امکان رکود اقتصادی، این پیشبینیها و چشمانداز رشد مستمر تقاضای فولاد در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ را نامشخص و بسیار متزلزل کرده است.
در ادامه چشمانداز جهانی فولاد در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ را براساس محدودیتهای کرونایی، جنگ اوکراین، تورم و بزرگترین صنایع مصرفکننده بررسی مینماییم.
ازسرگیری مجدد محدودیتهای کرونایی چین در نیمه اول سال ۲۰۲۲، باعث تأثیر منفی بر جو بازار و کاهش قیمت فلزات ازجمله قیمت فولاد خواهد شد و شاید حتی خوشبینی به محرکهای اقتصادی چین را هم تحت شعاع قرار دهد. البته در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ و با کاهش محدودیتها انتظار میرود که با بهبود تقاضای فولاد چین، ثبات به بازار آهن و فولاد برگردد؛ اما اگر محدودیتهای کرونایی همچنان در چین ادامه یابد، رشد اقتصادی چین و بهموازات آن چشمانداز جهانی آهن و فولاد تیره و تارتر خواهد شد.
شما میتوانید با رفتن به لینک زیر از آخرین قیمت میلگرد مطلع شوید.
وضعیت ژئوپلیتیکی پیرامون اوکراین پیامدهای بلندمدت قابلتوجهی برای صنعت جهانی فولاد دارد. جنگ در سطح جهانی باعث تداوم اختلالات زنجیره تأمین از نگرانیهای همیشگی بازار جهانی فولاد میشود و از طریق افزایش قیمتهای انرژی و کالاها؛ بهویژه مواد خام موردنیاز برای تولید فولاد، میتواند بر قیمت آهن و فولاد و چشمانداز آن در بازارهای جهانی بهویژه در اروپا تأثیر منفی بگذارد. همچنین تداوم جنگ باعث نوسانات بازار مالی شده و خوشبینی و اعتماد به سرمایهگذاری را کاهش میدهد.
اگر فرض بگیریم که جنگ اوکراین و روسیه در سال ۲۰۲۲ به پایان خواهد رسید، حداقل در پایان سال ۲۰۲۲ شاهد بهبود تقاضای فولاد در اتحادیه اروپا خواهیم بود؛ اما اگر همچنان تحریمهای روسیه باقی بماند، قیمت انرژی و مواد خام نیز افزایش خواهد یافت و باعث افزایش تورم و کاهش تقاضای فولاد بهویژه در اتحادیه اروپا میشود.
افزایش نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی برای مهار تورم، اختلال در زنجیره تأمین صنایع، توقف رشد اقتصادی چین، افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی به دلیل جنگ اوکراین از علائم هشداردهنده رکود اقتصادی هستند. هرچند پیشبینی رکود اقتصادی و شدت آن دشوار است اما این نشانهها باعث تشدید ریسکگریزی سرمایهگذاران از بازارهای مالی و فولاد شده است و در صورت ادامه میتواند باعث کاهش شدید تقاضا و رکود در بازار فولاد شود.
ساختوساز در جهان
علیرغم سیاستهای انقباضی در چین، صنعت جهانی ساختوساز توانست به رشد بیسابقه ۳.۴ درصدی در سال ۲۰۲۱ برسد. این رشد به این دلیل رقم خورد که کشورها در برنامه بازیابی پس از شیوع کرونا به توسعه زیرساختها نیاز مبرم داشتند. البته عاملی که میتواند مانع رشد ساختوساز جهانی در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ و به دنبال آن کاهش تقاضا و قیمت فولاد شود، وجود تورم در بسیاری از بازارها است.
با نگاهی به میزان تولید جهانی فولاد تا مارس ۲۰۲۲ میتوان نتیجه گرفت، چشمانداز متزلزل بازار منجر به کاهش تولید و تقاضای جهانی فولاد و درنتیجه کاهش قیمت آهن و فولاد شده است. در ادامه باید دید آیا عوامل بازدارنده مانند جنگ اوکراین، محدودیتهای کرونایی و سیاستهای زیرساختی در چین، تورم و رکود در صنایع و سیاستهای پولی آمریکا چگونه عمل میکنند. ادامه جنگ، اختلالت زنجیره تأمین، افزایش قیمت انرژی و مواد خام باعث افزایش بهای تمامشده فولاد میشود. اگر نرخ بالای تورم با میزان بالای تقاضا همراه نباشد، ممکن است درنهایت باعث رکود شود؛ بنابراین افزایش تورمی قیمت فولاد با کاهش تقاضای فولاد و رکود در بازار فولاد همراه خواهد بود. در مرکز فولاد ایرانیان میتوانید در کوتاهترین زمان ممکن از انواع نوسانات قیمت ورق آهن، قیمت نبشی و سایر محصولات فولادی مطلع شوید.