با وجود کاهش قیمتهای جهانی فولاد و به تبع آن مقاطع طویل فولادی در جهان، به نظر میرسد بورس کالای داخلی رویهای متفاوت را در پیش گرفته است. پس از قیمتهای افزایشی فولاد طی هفته گذشته در بورس کالا، میلگرد نیز روز چهارشنبه گذشته با قیمتی بالاتر از بازار آزاد در رینگ داخلی معامله شد. البته این افزایش قیمت سبب افت شدید تقاضا شد.
اختلاف قیمتی بین بورس کالا و بازار آزاد موجب عدم استقبال خریداران از معاملات چهارشنبه گذشته شد. همچنین نگرانیها از نتیجه مذاکرات برجام بر ورود نقدینگی به بازار مقاطع طویل فولادی در داخل اثر گذاشته است.
بررسیها نشان میدهد که به دلیل عدم اطمینان به نتایج توافق، تقاضای سرمایهای نیز در داخل بسیار کاهش یافته است و معاملهگران ترجیح میدهند خریدهای خود را به بعد از نهایی شدن نتایج موکول کنند.
در شرق آسیا نیز گرمای شدید هوا موجب شد، علاوه بر کاهش تقاضا به دلیل رکود جهانی و قرنطینههای پیدرپی در چین، بهای میلگرد کاهشی شود.
چهارشنبه گذشته، تالار اصلی بورس کالا میزبان عرضه ۳۵۲ تن میلگرد بود؛ اما افت خیره کننده تقاضا موجب شد تا تنها ۷ درصد از عرضهها معامله شوند. با وجود کاهش قیمتهای جهانی فولاد، به دلیل حمایت بورس کالا از افزایش قیمت فولاد داخلی، بهای میلگرد نیز در بورس کالا گرانتر از قیمت آن در بازار آزاد شده است.
این افزایش قیمت نیز موجب عدم استقبال خریداران و تجار از معاملات چهارشنبه گذشته شد. هفته گذشته قیمت تمام شده میلگرد در تالار اصلی بورس کالا به ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومان رسید؛ اما بهای آن در بازار آزاد حدود ۱۵ هزار تومان است.
منطقی است که با وجود میلگرد ارزانتر در بازار، تمایل تجار به خرید مقاطع فولادی در رینگ داخلی بورس کالا با کاهش شدید مواجه شود. عدم استقبال نشان میدهد که سیاست قیمتگذاری دستوری بورس کالا موثر نیست و باید بهای میلگرد را براساس نیاز بازار تعیین کرد.
به عقیده برخی از فعالان بازار، دلیل اختلاف قیمت میلگرد در بازار آزاد و بورس کالا تمایل برخی کارخانهها به فروختن محصولاتشان در زیر قیمت است؛ چرا که این شرکتها با مشکل کمبود شدید نقدینگی مواجهاند و اگر نقدینگی مورد نیاز خود را تامین نکنند، به احتمال زیاد ورشکسته خواهند شد؛ پس ترجیح میدهند برای جلوگیری از زیان بیشتر، محصول خود را زودتر و با بهای کمتری بفروشند.
همچنین به نظر میرسد با وجود افزایش قیمت در بورس کالا، به دلیل نگرانیها از نتیجه مذاکرات برجام نقدینگی وارد بازار فولاد نمیشود؛ چراکه تقاضای سرمایهای بسیار کاهش یافته است و معاملهگران ترجیح میدهند در این شرایط وارد بازار نشوند.
توجه به آمار و ارقام نیز نشان میدهد، میزان ساختوساز در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سالهای قبل نیز بسیار کاهش یافته است. برخی از کارشناسان معتقدند، با وجود کاهش شدید تقاضا حتی احتمال رسیدن بهای تمام شده میلگرد به کانال ۱۴ هزار تومانی نیز وجود دارد.
با توجه به اینکه در بخش میلگرد عرضهکنندگان متعددی وجود دارد، به نظر میرسد در بازار آزاد، تولیدکنندگان مسابقه کاهش قیمت گذاشتهاند و برای جلوگیری از ضرر بیشتر ترجیح میدهند محصول خود را هرچه زودتر بفروشند؛ چرا که احتمال ریزش قیمتها در هفتههای آتی وجود دارد.
معاملات آتی میلگرد در بورس کالای چین نیز به عقبگرد قیمتی خود ادامه دادند. بهای هر تن میلگرد در جمعه گذشته به ۵۸۶ دلار به ازای هر تن رسید که پایینترین سطح از ابتدای ماه میلادی جاری است و نسبت به هفته گذشته کاهش حدود ۲۰ دلاری داشت.
دلیل این کاهش قیمت، اعمال سهمیهبندی سختگیرانه از سوی مقامات محلی این کشور برای کنترل مصرف برق کارخانهها بود؛ چرا که موج گرمای بیسابقه در این ناحیه سبب گرم شدن بیش از حد شبکههای برق در این نواحی شده است.
البته چین همچنان محدودیتهای شدید قرنطینهای را برای مهار سویههای جدید کرونا حفظ کرده است. این تعطیلیها نیز تاثیر عمدهای بر تقاضای مقاطع فولادی در این کشور گذاشته است. تنشهای سیاسی این کشور با تایوان نیز بر نگرانی تولیدکنندگان در این ناحیه افزوده؛ چراکه مشکلات این دو کشور به بیش از هر زمان دیگری رسیده است و برخی تحلیلگران احتمال وقوع حمله نظامی از سمت چین به تایوان را میدهند.